Hoppa till sidans innehåll

Vapenlagstiftning

10 FEB 2013 12:01
Som ni har hört eller läst om under de senaste veckan har Rikspolisstyrelsen släppt en utredning där man vill införa en hel del begränsningar för oss skyttar och inom en snart framtid även för jägare.
Som Rikspolisstyrelsen skriver i utredningen vill de förbjuda helautomatiska vapen vilket i detta fall är K-pist och de vill inte stanna där utan även ta bort halvautomatiska gevär i första skede för IPSC och i andra skede jägare.
  • Uppdaterad: 26 APR 2016 08:44

Med det mest oroande är att de citerar följande "Det bör i detta sammanhang nämnas att ett liknande resonemang torde kunna tillämpas på enhandsvapen". Man undrar om de vet vad ett "halvautomatisk" enhandsvapen är, det är så gott som nästan alla vapen som används idag inom skytte från kaliber .22 och uppåt.

Efter att ha läst igenom utredningen noggrant så börjar man inse att detta inte bådar gott för framtida skytteverksamhet utan det börjar likna mer eller mindre som en "avveckling" av skytte verksamheten för privatpersoner. Om man tycker att detta påverkar inte mig så är man fel ute, inför man dessa förslag tänk vad det kommer att drabba ungdomsverksamheten, framtida skyttar, OS osv.

På grund av utredningens omfattning har en namninsamling startats i protest mot föreslagna skärpningar i vapenlagstiftningen. Namninsamlingen kommer att lämnas in till Justitiedepartementet under mars.

Vi behöver er för att kunna stoppa dessa horribla förslag och rädda skytte/jaktverksamheten, fundera inte, gå in och skriv på denna protest och sprid detta inom klubben, vänner osv.

Länk till namninsamlingen: http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=7385

 

Här kommer ett sammandrag från utredningen om man har missat vilka förändringar som kommer att påverka oss:

Utredningen föreslår att det ska införas ett nytt system för prövning av föreningar för jakt eller målskytte. Detta innebär att skytteföreningar får det krångligare att utfärda föreningsintyg i och med att det krävs att skytteföreningen måste bli auktoriserad. Detta kommer med stor sannolikhet drabba mindre klubbar med sämre möjligheter till att uppfylla myndigheternas krav och försvåra för skyttar att utöva sin hobby och jägare att jaga.

Det föreslås att intyg över aktivitet och skjutskicklighet ska lämnas av styrelsen i en auktoriserad förening eller i en ansluten förening. Ett förslag är att Rikspolisstyrelsen ska få meddela närmare föreskrifter om de krav på aktivt medlemskap som gäller för tillstånd tillinnehav av målskjutningsvapen. Frågan är vad för regler Rikspolisstyrelsen kommer att föreslå och hur det kommer att påverka oss?

Ur en brottsförebyggande synpunkt och mot bakgrund av vapendirektivet och Försvarsmaktens förändrade inställning anser utredningen därför att helautomatiska skjutvapen i princip inte bör vara tillåtna för civilt bruk. Förslaget innefattar även ett återkallande av livstidslicenser på automatvapen (k-pist), detta kan drabba ca.2000 skyttar i Sverige. Det som är oroväckande är att om detta förslag går igenom finns det stor risk att Rikspolisstyrelsen kan få rätt att återkalla andra livstidslicenser.

Förutsättningar för innehav av halvautomatiska skjutvapen. För att förebygga och förhindra kriminella handlingar bedömer utredningen att tillstånd att inneha halvautomatiskt kulgevär som har löstagbara magasin och därför kan laddas med ett stort antal patroner – inte alls bör meddelas för målskytte. Utredningen föreslår således att tillstånd att inneha halvautomatiska kulgevär för målskytte inte får meddelas för vapen som kan laddas med mer än sex patroner, fem patroner i magasin plus en i loppet. Utredningen föreslår därför att tillstånd att inneha halvautomatiska kulgevär för målskytte ska tidsbegränsas till att gälla i högst fem år om inte särskilda skäl talar emot det.

Alla licensansökningar fram till 1 juni 2014 kommer ej att beröras av dessa föreslagna regler. Som alla är införstådda med är detta ett hett ämne hos Rikspolisstyrelsen och vi är väl medvetna att dem vill förbjuda alla halvautomatiska vapen, citat från utredningen "Det bör i detta samanhang nämnas att ett liknande resonemang torde kunna tillämpas på enhandsvapen", vi tolkar den som att denna fråga är mycket viktig att ta upp då det kan påverka allt framtida målskytte. Med avseende på magasin kapaciteten som har tagits upp i denna utredning så kommer det med stor sannolikhet längre framöver att även påverka ca.25000 jaktvapen som idag har löstagbara magasin om detta förslag går igenom.


Tankar och konsekvenser!

Det känns som att alla skytteföreningar kommer att få det svårare att följa dem föreslagna kraven vilket kan resultera i ännu färre klubbar och skjutbanor. Inga krav är publicerade i utredningen ännu vilket gör det svårt att gissa exakt vad som kommer hända framöver.

Både vapenhandlare samt privat personer kommer att drabbas ekonomiskt på grund vapen dom har i lager, beställt eller äger. Dessutom vill dom ge staten rätt att lösa in vapen som ej går att sälja längre vilket öppnar upp för eventuell återkallning av andra typer av licenser framöver.

Våra Scandinaviska grannländer har även tittat på frågan och kommit fram till att gällande lagar är fullt tillräckliga så varför måste Sverige införa något som idag redan är bättre och mer kontrollerat än något annat Scandinaviskt land.

http://vapenlagstiftningen.se/index.php/nyheter/2013-02-06-vad-kan-du-gora-for-att-paverka-mot-den-nya-vapenlagstiftningen 

 

Mvh Vapenlagstiftningen.se

Skribent: Jörgen Persson

 

 

besöksräknare
besöksräknare
(2011-03-20)

Postadress:
Karlskrona JSK - Skyttesport
Jörgen Persson, Hellstensvägen 5
37142 Karlskrona

Besöksadress:
Brunsmo
37345 Rödeby

Kontakt:
Tel: 0455363020
E-post: klubben@karlskronajs...

Se all info